امروزه در سیستمهای برق کشی ساختمانها، به مباحث ایمنی اهمیت زیادی داده میشود. در این زمینه از وسایل و ابزارهای متعددی برای وصول به امنیت مدارهای الکتریکی و برق کشیهای ساختمانی بهره میگیرند. فیوز مینیاتوری یکی از این وسایل است. کار فیوز مینیاتوری حفاظت مدارهای الکتریکی در برابر جریانات غیر مجاز است. برای آشنایی با محافظهای دیگری چون محافظ ولتاژ و انواع مختلف آن همچون محافظ ولتاژ جریان تک فاز و سه فاز و… میتوانید به صفحه مربوط به آن مراجعه کنید.
مشخصات فیوز مینیاتوری
فیوز مینیاتوری Miniature Circuit Breaker با علامت اختصاری (MCB) نوعی قطع کننده جریان برق است. این کلید در برابر جریانات اضافی برق حساسیت دارد و بلافاصله پس از مواجهه با جریان اضافی، برق را قطع میکند؛ به عبارت دیگر میتوان گفت فیوز مینیاتوری یک دستگاه حفاظتی و کنترل کننده جریان برق است که نسبت به جریان اولیه و جریان بیش از حد واکنش نشان میدهد و جریان برق را قطع و وصل میکند تا به سایر وسایل آسیبی وارد نشود.
بهترین فیوز مینیاتوری در JBH
از آنجا که خرید تجهیزات برقی نقش موثری در برقراری و تامین امنیت محیط ایفا میکند باید در هنگام خرید آنها به کیفیت و اصالت محصولات توجه داشته باشید؛ چرا که خرید یک محصول نامعتبر ریسک خطرات و خسارتهای مالی و جانی را به همراه دارند. تیم فنی مهندسی JBH در زمینه تولید محصولات دانش بنیان مانند محافظ و فیوز مینیاتوری، در طول سالها فعالیت مستمر خود، با کیفیتترین محصولات و تجهیزات برقی را تولید و به بازار عرضه کرده است. هدفی که این مجموعه دنبال میکند طراحی محصولات بینقص و متنوع با رویکردی انحصاری بوده است تا به این واسطه میزان رضایت مشتریان خود را افزایش دهد. برای مشاهده انواع فیوز مینیاتوری و محصولاتی مانند کنترل فاز، محافظ تلویزیون، محافظ ماینر و محافظ یخچال و… میتوانید به صفحه مقالات در سایت JBH مراجعه کنید.
محافظهای فیوز مینیاتوری
فیوز مینیاتوری به وسیله دو مکانیزم عمل میکند. عملکرد بیمتالی و عملکرد مغناطیسی. در ادامه به بررسی این دو مکانیزم میپردازیم:
- عملکرد بی متال؛ این مکانیزم برای حفاظت در برابر بار اضافی در جریان برق هستند. به این صورت که جریان اضافی به واسطه یک فلز به نام بیمتال تشخیص داده میشود. وقتی جریان مدتدار بیش از جریان نامی عبور میکند، این فلز گرم و خم میشود و باعث عمل کنتاکت فیوز میشود و مدار را قطع میکند.
- عملکرد مغناطیسی؛ این مکانیزم در برابر اتصالات کوتاه مدار را محافظت میکنند. جریان اتصال کوتاه به صورت مغناطیسی به وسیله یک سیم پیچ که دور کم و قطر زیادی دارد تشخیص داده میشود و کمک میکند تا فیوز مینیاتوری کار کند.
سرعت عملکرد فیوز مینیاتوری
از نظر سرعت عملکرد، کلیدهای مینیاتوری دو ویژگی بارز دارند:
- کلیدهای تندکار: کلیدهای مینیاتوری تندکار واکنش سریعی دارند و در زمان کوتاهی جریان برق را قطع میکنند.
- کلیدهای کندکار: واکنش این کلیدها کند و آهسته است و جریان برق را با تاخیر قطع میکنند.
تیپها به ترتیب سریعترین واکنش نسبت به قطع جریان برق عبارتند از: تیپ Z، تیپ B، تیپ C و تیپ D.
انواع فیوز مینیاتوری
فیوزهای مینیاتوری چندین کاربرد دارند که میتوان آنها را از این نظر به چند تیپ تقسیمبندی کرد:
تیپ B؛ روشنایی
فیوزهای مینیاتوری تیپ B کلیدهایی تندکار هستند که نسبت به جریانات اضافی عکسالعمل نشان میدهند و بیشتر برای روشنایی صنعتی و ساختمان مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند. کلیدهای مینیاتوری تیپ B برای بارهای القایی کوچک یا مقاومتی کاربرد دارند؛ همچنین در جریان اضافه با بار بین 3 تا 5 برابر جریان نامی در یک زمان تعیین شده، مدار را قطع میکنند و از این رو برای مصارف منزل کاربردی و موثر هستند.
تیپ C؛ موتوری
در مقابل کلیدهای تندکار، کلیدهای تیپ C که به کلیدهای کندکار معروف هستند، قرار دارند. این کلیدها در تاسیسات صنعتی و تجاری کاربرد دارند. وقتی جریانی با بار 5 تا 10 برابر جریان نامی از مدار عبور کند، برق به واسطه این کلیدها قطع میشود. فیوزهای تیپ C در حقیقت برای لامپهای فلورسنت یا موتورهای کوچک کاربرد دارند. مدت زمان قطعی برق با این کلید از کلید تیپ B بیشتر است. وقتی اتصالهای کوتاه زیاد رخ میدهد برای بارهای القایی زیاد از این کلیدها بهره میبرند.
تیپ D؛ ترانسفورماتوری
زمان قطع برق با کلید مینیاتوری تیپ D نسبت به سایر کلیدها بیشتر است. از فیوزهای تیپ D برای مصرفهای صنعتی ویژه مثل ترانسفورماتورها و تجهیزات جوشکاری صنعتی یا مولدهای اشعه ایکس استفاده میشود. وقتی که جریانی با بار 10 تا 20 برابر جریان نامی از مدار عبور کند، کلیدهای تیپ D جریان برق را قطع میکنند.
تیپ K؛ قدرت
کلیدهای مینیاتوری برای حفاظت مدارهای قدرتی، موتور و ترانسفورماتورها به کار برده میشود. کلید تیپ K نسبت به سایر کلیدها در برابر جریانات اضافی حساسیت بیشتری دارد و سریعتر برق را قطع میکند؛ اما در زمان اتصال کوتاه تا حدودی همانند کلیدهای تیپ D و C کار میکند.
تیپ Z؛ بسیار حساس
کلیدهای تیپ Z در مدارهایی با حساسیت بسیار بالا کاربرد دارند. این کلیدها وقتی جریان عبوری از جریان نامی بیشتر باشد، سریعاً برق را قطع میکنند. کلید تیپ Z نسبت به سایر تیپها در زمان عبور جریانات اضافی و حین اتصال کوتاه، سریعتر برق را قطع میکنند؛ چرا که همانطور که گفته شد در مدارهایی بسیار حساس به کار میروند.
جریان در فیوز مینیاتوری
در انواع فیوز مینیاتوری دو گونه جریان وجود دارد؛ جریان نامی و جریان لحظهای. در ادامه به تعریف این جریانات میپردازیم:
جریان نامی
در هر کلید مینیاتوری یک جریان نامی وجود دارد که مخصوص به خودش است؛ در حقیقت به بیشترین مقدار جریان مجاز، که یک فیوز مینیاتور میتواند بدون این که قطع شود، حمل کند جریان نامی میگویند. اگر از کلید مینیاتوری جریانی بیشتر از این مقدار عبور کند کلید مینیاتور واکنش نشان میدهد و برق را قطع میکند. در فیوزهای مینیاتوری، جریان نامی به صورت عدد یک رقمی یا دو رقمی نوشته شده است.
جریان لحظهای
روی کلیدهای مینیاتوری یک عدد مثل 3000 یا 6000 حک شده است. این عدد در یک کادر مستطیلی قرار دارد و مقدار جریانی که کلید در یک لحظه یا یک ثانیه میتواند تحمل کند را نشان میدهد. به بیان دیگر به مقدار جریانی که فیوز مینیاتوری در یک لحظه کوتاه بتواند آن را تحمل کند جریان لحظهای میگویند.
علت پریدن فیوز مینیاتوری
زمانی که اتصال کوتاه رخ میدهد، برق واحد ساختمان قطع میشود؛ بنابراین باید بدانیم علت این اتفاق چیست؟
برای پیدا کردن علت پریدن فیوز مینیاتوری باید دو گزینه را بررسی کنیم:
- اتصالی برق
- خرابی فیوز مینیاتوری
موارد استفاده از کلیدهای مینیاتوری jBH
از آنجا که کلیدهای مینیاتوری حکم کلید محافظ جان را دارند؛ پس استفاده آن در هر ساختمان مسکونی و اداری امری حیاتی است. در ادامه موارد استفاده از این کلیدهای محافظ را فهرست میکنیم:
- بیمارستانها
- تابلو برق صنعتی
- شرکتها و ادارات
- منازل مسکونی
- بخشهای صنعتی
قیمت فیوز مینیاتوری
برای اطلاع از لیست قیمت فیوز مینیاتوری برای ساختمان و بخشهای صنعتی میتوانید به سایت JBH مراجعه کنید و پس از مشاهده محصولات، سفارش خود را از طریق سامانه ثبت و خرید خود را تکمیل کنید.